Mekongfloden

02/21/14
Uncategorized

Jag är lite stressad just nu så här kommer en snabb och osammanhängande beskrivning av mina senaste dagar!
Från Luang Prabang i Laos fortsatte vår färd via båt på Mekong floden. Jag har inte haft täckning på typ 2 dagar nu, Mekongfloden går genom bergen i ingenstans och folket som bor här är extremt enkla risbönder.
Båtturen på floden var underbar, långsam longboat, fönsterlös så man har utsikt över bergen och en varm bris på sig, så fint! Bergen är gröna och ibland ser man getter, buffel, kor, och elefanter!! Knappt några hus har vi sett.. Vi åkte båt i sammanlagt 19h på två dagar så det blev mycket läsande, kortspelande och oavbrutet ätande för att fördriva tiden.
Byn vi bodde i var spårat simpel! Vissa bodde i rangliga träkojor och andra i enkla hus, vissa utan el helt och andra med en halvfungerande glödlampa. Inga möbler, inga fina saker, knappt kläder ens. En pojke hade en smutsig, rosaflärpig tantkavaj som en turist måste lämnat. De har i princip ingenting förutom ris. Flickor gifter sig vid 14 års ålder och har inte tillgång till preventivmedel så de får runt 10 barn, som bara går i skolan i 3 år för att sedan hjälpa till på risfälten. En familj på 10 kunde bo utan el i en typ flätad träkoja på ett rum. Gud vad privilgerade vi är i väst.
Middagen lagades igår av båtflodsfamiljen (vår flodbåt drevs av en familj som bor på den) och var sjukt god!! Gul curry rätt, och en rätt med asmycket ingefära.
Det har varit världens upplevelse, vi gick av båten rakt på en enorm brant vit sandstrand och möttes av 15 vinkande barn som följde med oss runt i minibyn som låg på en ett sluttande berg, man fick typ gå en stenig brant stig dit från sanddynen. Vi gick runt och hälsade på folk och lekte med barnen. Naturen är så cool!! Halvvilda utmärglade hundar överallt också :( Det gjorde ont att se hur de behandlade dem som skit.

Familjen vi bodde hos hade tre barn bara som vi lekte med och lärde lite engelska, de kunde dock redan namnen på många djur på engelska.
Bisarrt nog får de 3 stammarna av folk i Laos inte gifta sig med varandra pga deras olika kultur haha.. Hur olika kan de vara? Iförsig tror vissa på natursjälar och grejer och inte på andra på buddha/tempel/buddhism.
Det var inte min skönaste natts sömn direkt, vi sov på madrasser i ett rum med varsitt myggnät. Jag frös ihjäl och höll på att dö av kissnödighet, men det finns ju inte en ljuskälla på hur många mil som helst så det var ju verkligen KOLSVART. Under natten gal tupparna oavbrutet och en hundvalp skrek och skrek helt hysteriskt, tills nån i familjen gick det och gjorde nåt med den så det blev tyst… :( Vi åkte vidare med båten till Thailändska gränsen kl halv sex och fortsatte vår färd via båt på Mekong floden och korsade sen till Chiang Khong i Thailand!

20140222-014010.jpg

Write a comment

Name *

E-mail *

Website

Message *

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de